joi, 31 decembrie 2015

Aș mai vrea, dar...adio!

Foto: weheartit.com



    Uț..mai termin un an și încep altul cu tine în suflet! Să fii bine, oriunde ai fi! http://davideugen.ro/

  


Nu ne-am dus de Crăciun Sus. De ce să încurcăm lumea? De ce să-mi duc eu fața tristă și gri printre tot albul ăla? Așa că am făcut calcule și am hotărât: trecerea dintre ani o facem cu bunicul. A avut și haiducul timp să se pregătească, pentru că în afară de colinde, la noi în căsuță se auzea: „Cum, în Rai? Sunt pregătit? Și bunicul ce-o să zică, e al tău, poate nu vrea să mă primească?! Fă-mi un ceai să mă calmez.” Și  i-am tot făcut ceaiuri și râdeam de el. Cum să fii stresat că mergi în locul unde domnește pacea?
De dimineață am făcut drumuri pe Lună. Am fost fiecare separat. Unul a coborât zâmbind, celălalt oftând. Ghiciți cine, care a fost. Am avut multe să-i spun, am avut regrete de dat afară, multe lacrimi de vărsat până să mă ierte Luna pentru că am ocolit-o. Am avut multe răni să-i pansez, căci ce i-am făcut eu lasă urme. M-a  certat, dar totuși a fost blândă deși nu meritam. Nu mi-a zis, pentru că nu voia să mă lovească așa cum am făcut-o eu, dar eu, dintre toți oamenii ei, trebuia să știu cel mai bine prin ce trece. Știam, dar mi-am încuiat urechile și am lăsat Soarele să se ocupe de ea. Mi-a spus ce știam deja, că am noroc cu haiducul, că altfel ar fi fost în stare să-mi taie scara și m-ar fi părăsit. Pentru că și pe ea au călit-o stelele plecate și a învățat și ea cum să nu-i mai pese. Ne-am îmbrățișat...am reușit să-i lipesc la loc bucățile căzute lângă scară. Când am ajuns jos, m-am asigurat că scara nu are nevoie de nicio reparație și mi-am notat în minte că trebuie să-i scriu un cântec Soarelui, ca să-și mai întoarcă din când în când un ochi spre mine.
Când am ajuns înapoi la căsuță, totul era gata. Doi saci plini de nici noi nu știm ce, patinele de luat în spate, căci aveam un lac înghețat de traversat, zâmbete și emoție de luat cu noi. Mi-am mângâiat cerbii ultima oară pe anul ăsta, în timp ce dragul meu îi așeza fularul omului de zăpadă și am plecat. Fiecare cu sacul lui, cu gândurile lui, însă cu o destinație comună. În mijlocul lacului, era un pom rătăcit, nu știm ce vânturi l-a adus acolo, ce griji l-a făcut s-o ia din loc, cert e că noi am pus frână și am scos două betele din sac și l-am îmbrăcat cu gândul : dacă ești singur, măcar trupului să nu-i fie frig. apoi am alunecat în continuare, până am ajuns în străfundul Pădurii, lângă cea mai frumoasă scară și cea mai sigură.
De la prima treaptă se putea auzi toată agitația: milioane de îngeri păzitori deschizând cărți pentru oamenii lor dragi, un cor încerca să le facă munca mai plăcută, iar undeva se auzea un cântec country de sărbătoare și am început să plâng având totuși un zâmbet pe buze. La capătul scării ne aștepta cel mai drag bătrân din cer, care a întins mâna să-mi ia sacul din spate. Mereu să-mi ia greutatea din spate. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să-mi îmbrățișeze omul, astfel mulțumindu-i că are grijă de mine așa cum el nu mai poate; mi-a luat mâinile și mi le-a sărutat, curgându-i lacrimi....stropi din care vor curge multe texte, apoi m-a luat pe umeri și ne-a dus în grădina și casa lui. Pe un leagăn, stătea îngerul meu care citea dintr-o carte, cartea mea din anul următor. I-am sărit în brațe cu picioarele tremurând; ciudat era faptul că mereu l-am considerat copil, dar acum eu eram copilandrul. M-a acoperit cu aripile lui și mi-a mângâiat rănile. Înainte să închid ochii pentru a vărsa lacrimi dulci, de pace, mi-am văzut haiducul învăluit de aripi pe care le uitase, pe care le credea pierdute pentru totdeauna...îngerul lui.
-Nu l-am găsit...îmi spune tataie oftând, nevrând să-mi strice ziua dar știa ce am în minte, referindu-se la suflet.
-Știu, i-am răspuns mângâindu-i fruntea. Dar e aici, îl simt. E curat, dar nu e pregătit să se întoarcă. E în regulă, măcar e cu tine, chiar dacă nu știi.
Știți ce aveam, noi în saci, de fapt? Scrisori. O grămadă de scrisori pentru fiecare rudă a noastră, fiecare rudă a cunoscuților noștri, pentru fiecare suflet de Aici care se uita cu jind la noi și se întreba de ce ai lor dragi nu sunt în locul nostru. Scrisori despre importanții lor de pe Pământ, scrisori care să-i aline, măcar puțin. Fiecare cu grămada lui, ne mai intersectam uneori și eu o luam pe unde a venit el și invers. Doi hoinari prin Rai, cântând piese country. Se mai opreau îngeri și se uitau încurcați, dar le plăcea.
După ce am terminat joaca de-a poștașii, ne-am adunat iar în curtea bunicului, unde am băut ceai din căni vechi, am mâncat mere curățate cu grijă. L-am colindat înainte să se audă clopotul magic care ne dădea de știre că-i gata, că iar e nou tot în lume. Ne-am rugat împreună...tot Raiul răsunând. Nu mai voiam să coborâm, am fi împrăștiat scrisori zilnic, am fi jucat v-ați ascunselea cu îngerii, ne-am fi alinat în fiecare seară cu atingerea celor pierduți...dar nu se putea. Ne-am golit sacii, lăsându-i bunicului un caiet gros cu poveștile noastre, le-am dat îngerilor noștri câte un caiet cu melodiile noastre preferate, poate le-or plăcea și lor. Ne-am luat de mână și am coborât prima treaptă. L-am lăsat pe copil în față...iar ultima treaptă n-am vrut să o cobor. Mi-era frică. Ce mă așteaptă? Ce dureri, ce cuvinte, ce Soare, ce verde, ce cântece...ce oameni? Al meu avea aceleași griji, pentru mine. M-a luat în brațe, fără să mai fac pasul decisiv.
O să fie bine..

 Să aveți un an așa cum vi-l doriți. Să vă fie frică, iar atunci când binele vă atinge, să uitați de ea! Să uitați să iubiți pentru o clipă, doar atât, o clipă, iar după ce vă aduceți aminte să vă gândiți la golul pe care lipsa iubirii îl lasă. Să nu uitați golul ăla, vă va ajuta să iubiți așa cum nici în cărți nu scrie. Să coaseți din lacrimile vărsate o haină, pe care la sfârșitul anului să i-o dăruiți sufletului, să fie acel „ceva nou” al lui, să-i țină de cald, astfel încât să nu trebuiască să fugă niciodată. Să aveți grijă de voi...întotdeauna!



sâmbătă, 5 decembrie 2015

Iar e alb

Foto: weheartit.com
Dragă haiducule, știu că nu ți-am scris de mult, dar dacă nu ajungi până diseară am să-ți torn dulceață în ghete...în toate! Nu râde, vorbesc serios! Te sfătuiesc să-ți faci rost de o sanie sau de o pungă și să-ți dai drumul de pe deal. Știu că ești puternic și că mai reziști să mergi prin troiene, că n-ai nevoie de scurtături...dar eu am. Am nevoie să vii. Ai haiducit prea mult și parcă de când nu ți-am mai scris ai uitat cum să-mi chiui, să mă anunți că ești bine. Deci vii?
Anul ăsta am pus mai multe luminițe pe verandă și am pus felinare mici până unde am ajuns, ca să vezi mai bine drumul, să nu-ți găsești scuza că a fost prea întunecată Pădurea. Așa că ai grijă să nu dai cu sania peste ele când ajungi! Ohh, da...am pus luminițe și pe acoperiș și sunt atâââât de frumoase, știi tu, arată așa cum îți tot spuneam că vreau când ne uitam la filme. Nu te uita încurcat, a trebuit să mă cocoț eu, că cineva (nu arăt cu degetul) și-a prelungit hoinăreala. Am căzut de câteva ori, dar de aia m-am urcat doar după ce s-a așezat bine zăpada, să cad pe moale.
Dacă nu ajungi până diseară, am să sting toate luminile. Și abia le-am aprins. Am adus atâta întuneric și frig pe aici în ultima vreme, încât la un moment dat am renunțat să vin. S-au întâmplat atâtea  lucruri urâte în afară, încât sufletul mi s-a ascuns. Așa e, anul trecut l-am lăsat eu să plece, dar acum e diferit. Nu a plecat fericit și nici nu-l simt că ar vrea să se mai întoarcă. Am făcut și afișe „Pierdut: suflet zăpăcit. Recompensă: povești infinite.”, încă nu le-am lipit niciunde, încă sper că dai tu peste el  și să-l tragi cu sania. E greu fără el, sunt rea fără să vreau, căci n-are cine să-mi spună mereu „Nu există oameni răi. Gâdilă-le sufletul și ai să vezi ce buni devin.”. Fără suflet mi-am supărat bunicul și asta e cel mai grav. Nu m-am bucurat de prima ninsoare, copil, atât de urât e aici...poate, dacă-mi vine sufletul acasă, îmi aduce el aminte  de o colindă și-l îmbunez pe bunic și scutură iar sacii albi de Sus. Veniți? Atât vreau de la Moș...un haiduc și un suflet.
Ai găsit sania aia sau te chinui acum să o asamblezi? Am nevoie de rețeta aia nouă pe care o ai în buzunar, primită de la o bunicuță căreia i-ai tăiat un șopru de lemne ca să aibă toată iarna...știi că trebuie să o încerc de vreo zece ori până să-mi iasă, că altfel o să mănânce vecinii zăpadă cu gust de ciocolată sau mai rău, prăjituri arse.
Haiiiiiiiii! Am găsit niște nasturi atât de frumoși pentru omul de zăpadă. Am și fular nou pentru el, ghici ce culoare e? Albastruuuuu. Și am și o nouă oală pe care să i-o facem pălărie. Doar om de zăpadă nu am. Vino, că îmi tremură zăpada din fața ferestrei că vrea să fie om.  Nu fii bosumflat și nu mă lua cu „Puteai să-l faci singură!”, că știi că mie îmi ies bulgării oricum, dar nu rotunzi și cine mi-i ridica, că cerbii le-ar fi făcut găuri dacă îi luau în coarne?! Așa că taci, lasă aerul rece să-ți înghețe nările și urcă-te pe sanie. Și nu uita să hăuli!
Auzi...dacă totuși mă răzgândesc și nu-ți mai vărs dulceață în ghete, ce ai vrea să găsești în ele? Lasă că găsesc eu ceva. Iar am pictat pereții. Au fulgi albaștri și o lună în mijlocul lor. Nu, n-am mai fost la ea...e supărată. Toți din Pădure sunt dezamăgiți de mine. Abia mi-am convins cerbii să se întoarcă. De asta vreau să vii, că tu ai o relație mai specială cu ea și poate îmi dai idei cum să o împac.
Auzi? Imposibil să nu auzi, că vuie toată Pădurea de cântecele pe care le-am pus la boxe. Am învățat să cânt mai frumos, deci ai nevoie de un strat mai subțire de vată în urechi anul ăsta.
Iiiiiiiiii...te-am auzit! Ți-ai dat drumul de pe deal în jos. Haide, haideeeee! Aaaa, să pui frână, acum! Nu-mi uita sacul cu portocale, se anunță oaspeți. De vin am făcut eu rost! Bun, acum urcă-te înapoi și vino! Te aștept cu pâine și sare și o cană cu vin fiert, iar cerbii și-au făcut propriul cor, acum fac ultima repetiție căci începând cu seara asta, o să ne cânte după fiecare asfințit.
Vino! Am băgat gemul înapoi în frigider!

După 10 ani...